Vietnamská kuřecí polévka

Pro milovníky asijské kuchyně

Potřebujeme:

  • 1 menší kuře
  • 1 balíček tenkých rýžových nudlí
  • 2 až 3 hvězdičky badyánu
  • 2 tobolky kardamonu
  • 1 palička skořice
  • několik zrnek celého pepře
  • 1 až 2 chilli papričky
  • rybí omáčka podle chuti
  • 1 svazek jarní cibulky
  • petrželka
  • koriandrových nať
  • 2 limety
  • 1 balíček klíčků
  • kousek zázvoru

Postup:

  1. 1.Kuře omyjeme, rozporcujeme, zbavíme kůže, dáme do hrnce, celé zalijeme vodou, osolíme a uvedeme do varu. Oheň ztišit, přidáme pokrájené jarní cibulky a na mírném ohni uvaříme doměkka.
  2. 2.Kuře vyjmeme z hrnce, maso obereme z kostí a vidličkami rozebereme na vlákna.
  3. 3.Kosti vložíme zpět do vývaru, přidáme badyán, skořici, kardamon, očištěný kousek zázvoru, zrnka celého pepře, rozkrájenou omytou limetu a vaříme dále asi 20 minut. Ochutíme rybou omáčkou.
  4. 4.Rýžové nudle připravíme podle návodu na obalu.
  5. 5.Vývar scedíme.
  6. 6.Na talíře rozdělíme kousky masa, nudle, nakrájenou cibulku, nasekanou petrželovou a koriandrovou nať a nadrobno nakrájenou chilli papričku. Zalijeme horkým vývarem, pokapeme limetovou šťávou a posypeme klíčky.