Rýžovar je dokonalý nástroj nejen pro toho, kdo má problém s uvařením chutné a zdravé rýže , ale prakticky pro každého . Tento šikovný kuchyňský pomocník lze nalézt také v restauracích a používají ho i profesionální kuchaři.
Převařená rýže nebo naopak příliš tvrdá rýže bude při používání Rýžovary minulostí. Také jde o významnou úsporu času , protože nepotřebujete neustále na proces vaření rýže dohlížet a můžete se věnovat přípravě jiných pokrmů.
Proč a jak vybrat rýžovar? Zvažte, na jaké recepty ho potřebujete
Rýžovar patří rozměrově sice mezi malé kuchyňské spotřebiče , ale jde o velkého pomocníka. Stačí do něj jen nasypat rýži , dolít vodu a spustit program. Rýžovar se postará o uvaření rýže a přesně ví, kdy má s vařením skončit.
To, jaký konkrétní model si koupit, by nemělo záviset na jeho ceny , ale od jeho schopností. Pokud jste dva a budete vařit rýži pro jednoduché účely, stačí vám i levnější modely . Běžná domácnost by se však rozhodně neměla se základem uspokojit a měla by chtít něco víc. Minimem by měl být objem 1 litr a možnost výběru programu pro konkrétní typ rýže .
Které funkce musí mít nejlepší Rýžovary
Dvěma nejdůležitějšími parametry, jak vybrat rýžovar, jsou objem a výkon. Pro jednotlivce a dvojice postačí rýžovar s objemem do 0,6 litru, ale pokud jste rodina s dětmi, alespoň litrový objem by měl být základ. Více litrů potřebujete pouze tehdy, pokud vaříte najednou více jídel.
Druhým podstatným parametrem je výkon , od kterého závisí rychlost přípravy rýže a částečně i její objem. Nejlevnější a nejmenší Rýžovary mají výkon do 300 W, standardem bývá kolem 400 až 500 W. Větší výkon potřebujete tehdy, pokud bude rýže více.
Zároveň jsou podstatné i tyto vlastnosti a parametry:
- ovládání – kromě zapnutí a vypnutí je vhodné, pokud má spotřebič i indikátory pro začátek a konec vaření rýže, důležitá je i funkce automatického vypnutí
- programy – lepší modely by měly mít programy pro různé druhy rýže, ale například i chytrou funkci upravení délky vaření rýže podle jejího typu nebo účelu
- časovač – důležitý doplněk zejména pro jednodušší Rýžovary
- ochranu před přehřátím – v rámci bezpečnosti manipulace
- udržení tepla – tato funkce je velmi užitečná, zajistí totiž, že rýže bude i po skončení vaření připravena k použití s větším časovým odstupem
Bezpečnost, údržba a pohodlné ovládání na prvním místě
Velkou pozornost při Rýžovary třeba věnovat jejich údržbě. Zde je třeba dívat zejména na modely, kde je údržba co nejméně náročná a co nejvíce efektivní , protože v opačném případě by to nebylo příliš odlišné od vaření rýže iv běžných hrncích.
Základem je, aby bylo vnitřek vyjímatelné a aby se dalo mýt v myčce . Zde je důležitý materiál, nakolik nerez je kvalitnější a na údržbu lepší, než teflon. Rovněž je třeba při údržbě věnovat pozornost zatékání vodní páry a ty modely, které umí toto zatékání preventivní řešit, jsou určitě lepší volbou.
Důležitá je i bezpečnost, což je jedno z hlavních kritérií, jak vybrat rýžovar do domácnosti . Samozřejmostí by měly být pojistky před přehřátím a vyvařením vody . Abyste věděli, kdy bude rýže hotová a nedošlo tak k jejímu usušení nebo rozpadu původní struktury, měl by mít rýžovar i zvukovou signalizaci po skončení práce.
Rozhodujete se podle značky? Chyba, zkušenosti jsou důležité
Na našem trhu jsou rýžovary různých značek, některé jsou známé více, jiné méně . Zatímco značky ECG , Sencor nebo Klarstein možná budou většině lidí známo, jsou tu například i výrobci Professor , Steba, TKG, Russell Hobbs či Tristar.
Vybírat si jen podle značek se ale nevyplácí. Důležitější než parametry jsou totiž přímo zkušenosti s používáním konkrétního Rýžovary, ačkoli funkce a vlastnosti deklarované výrobcem mohou něco napovědět.
Mezi kritéria, jak vybrat rýžovar, byste ale měli zařadit rozhodně i tyto věci:
-
- zda je rýžovar vhodný na vaření jen jednoho typu rýže nebo umí pracovat is více a umí si podle programu přizpůsobit vlastnosti a podmínky vaření
- jak jednoduše se dají nastavit programy nebo časovač na Rýžovary
- jak funguje nepřilnavý povrch nádoby a jak snadno se nádoba z Rýžovary vybírá
- jaké příslušenství k Rýžovary je
- jak spolehlivě funguje automatické vypnutí
- pokud má rýžovar funkci udržení teploty, po jakou dobu tato funkce pracuje a jak pracuje v praxi
- pokud jde o dražší model, který umí nahradit i varnou desku nebo tlakový hrnec v některých případech, jak funguje taková multifunkčnost v praxi
- jak prakticky fungují vnitřní rysky ohledně množství rýže a vody
Levné rýžovary? Možná vás čeká nepříjemné překvapení
Přestože se rýžovary dají sehnat prakticky již od částky okolo 20 € , musíte počítat, že takové modely nedisponují ani zdaleka všemi funkcemi a možnostmi. Totéž platí i pro nízkoobjemové rýžovary s kapacitou do 0,6 litru, jelikož většina lepších parametrů se týká až Rýžovary s vyšším objemem.
Co vás čeká, když se zaměříte pouze na ty nejlevnější rýžovary? Například snížení nepřilnavosti levnějšího teflonového povrchu, nedostatečné přihřívání rýže po uvaření nebo úplná absence této funkce, absence lepších programů pro konkrétní druh rýže a zřejmě i méně příslušenství a doplňků.