Nenáročný a zdravý tuřín

Je jedna z nejstarších plodin, které se na našem území pěstovali. Byla velmi oblíbená dokud se k nám nedostali brambory a rýže. Je nenáročná na pěstování a plná prospěšných látek. Přesto se na ni však téměř zapomnělo.

 Tuřín (Brassica napobrassica) je kořenová zelenina s chutí, která může připomínat kedluben. Je nenáročná a plná prospěšných látek .. Tuřín bývá bílé, žluté či fialové barvy. Na jídlo se používají listy a kořen. Dá se připravovat podobně jako brambory (hranolky, kaše). Připravíte z ní přílohy, polévky či dezerty.

Jak na to?

Osivo tuřínu vysévejte přímo na připravený záhon do řádků v dubnu, nebo si v březnu začněte předpěstovávají sazenice, které vysadíte v květnu. Optimální spon je 40 x 30 cm. V osevním postupu ji zařaďte do druhé tratě po rostlinách hnojených chlévskou mrvou, jako jsou rajčata či okurky.

Jelikož bulva tuřínu zakořeňuje jen velmi mělce a hlava je často výše nad povrchem půdy, osvědčilo se jí prihŕňanie zeminou. Během vegetace je důležité záhon pravidelně okopávat a při déletrvajícím suchu zavlažovat.

Využijte výhodu, kterou nabízí

Tuřín je ideální zelenina do chladnějších podhorských a horských oblastí. Mrazuvzdornost tuřínu až do -10 ° C umožňuje posunout čas výsevu nebo výsadby až o měsíc, a tak úrodu sklízet postupně do pozdního podzimu. Pokud si chcete bulvy tuřínu uskladnit na zimu, se sběrem počkejte až do doby těsně před příchodem prvních silnějších mrazů, což bývá někdy koncem listopadu až začátkem prosince.

Tuřín pro zdraví

Má vysokou výživovou hodnotu. Je bohatá na vitamíny a minerální látky. Zejména listy jsou bohaté na vitamin A. Pozitivně působí při žaludečních potížích a podporuje trávení. Na celý organismus působí zásaditě.