Všelék z kuchyně! Pěstujte česnek a využijte jeho účinky

V minulosti patřil mezi univerzální léky a jeho léčebné účinky potvrdila i moderní věda. Navzdory mnohým pozitivům to s jeho dávkováním raději nepřežeňte.

Česnek kuchyňský (Allium sativum) se pěstuje po celém světě. Největším světovým producentem a exportérem je Čína. Má množství pozitivních účinků na zdraví člověka, dokáže odpuzovat hmyz a ve středověku lidé věřili, že je ochrání před upíry.

Nezaměnitelná chuť a aroma 

Jeho chuť je intenzivní a ostrá. „Síla“ česneku také závisí zejména na pěstované odrůdy. Jeho účinky pocítíte, pokud budete konzumovat 1 až 3 stroužky denně. Přidávejte si ho do salátu nebo pomazánky. Výborně se doplňuje s rajčaty, cibulí, zázvorem nebo jogurtem.

 Bez obav ho použijte při vaření a pečení masa, zeleniny, omáček, chleba i těstovin. Jeho chuť se však tepelnou úpravou výrazně mění. Pokud vám bývá po konzumaci česneku těžko, zkuste ho upéct ve slupce, bude měkký, sladký a méně ostrý.

Vypěstujte si ho sami

Pěstovat česnek není žádná věda. Vyžaduje dobře zásobené piesočnatohlinité půdy a slunné stanoviště. Pěstuje se z cibulek nebo jejich částí. Sází se na podzim nebo na jaře do hloubky 4 centimetry. Při písčitých půdách vyžaduje zálivku. Cibule se sklízejí v létě (červenec, srpen).

Důležité je správné uskladnění

Po vyjmutí z půdy se česnek i s natí nechá oschnout na dobře větraném místě. Pak se nať odstraní a cibule se vloží do papírového sáčku nebo se zaplete do copu.