Možností organizování kuchyňského náčiní v malé kuchyni je někdy hodně. Zde je několik nápadů.
Samozřejmě, že nejjednodušší způsob, jak uspořádat malou kuchyň, je – neměli v sobě hodně věcí. Realita je jiná: Pokud chceme vařit, potřebujeme jen zásoby a pomůcky. Zde je několik příkladů zkušených organizátorů kuchařů, kteří vynalezli – a často neměli ani spoustu peněz.
Využít vertikální plochy
Pokud není meisto na skříňky ani na užší police, třeba využít alespoň pár centimetrů „vzduchu“ a pomůcky zavěsit na dírkované tabule, zednické železné sítě (samozřejmě předtím jejich ošetřit prostředkem proti rzi a natřít nějakou pěknou barvou).
K vertikálním plochám v kuchyni se počítají i boční stěny skříněk, vnitřní strana dvířek a prostor na kuchyňské zástěně mezi skříňkami.
Naklápění
Kuchyňský stůl nebo pracovní prostor v kuchyni nemusí být pevně fixován. V malém prostoru je vhodným řešením pro vyčištění vyklápěcí systém.
Zachytit spodní stěny
Vrchní skříně někdy obsahují osvětlení pracovní desky, ale někdy to neublíží nechat prostor pro další použití. Například připevněte ke spodní části víka nádoby nebo lehčí suché potraviny, jako jsou těstoviny, maliny a podobně.
Využijte úzkých ploch
Praktické ukládání někdy trvá doslova pár centimetrů. Například kořenová zásuvka, stojan na víno, závěsný systém pro připevnění potravinářské fólie, fóliové nebo papírové ubrousky.
Hledat „slepá“ místa
I v malé kuchyni se najde dost prostoru, který jednoduše přehlížíme. A právě ten se dá využít k odkládání věcí, které nevyužíváme každý den. Například: úzký prostor za dveřmi, nad dveřmi , rohy místnosti. Všude tam se dají umístěte police nebo přinejmenším pár závěsů nebo závěsných tyčí.