Sázíme brambory na pozdní sběr

Pokud si vysadíme brambory na pozdní sběr, budeme si moci vypěstované kvalitní a zdravé hlízy uskladnit na vlastní potřebu. Podaří se nám to však jen při dodržení správného pěstebního postupu.

Pozdní odrůdy brambor vysazujeme po sklizni zelenin s krátkým vegetačním obdobím, které posloužily jako předplodina a zanechávají půdu v dobrém stavu. Jsou to zejména hlávkový salát a rané odrůdy hrachu, kedlubny či kapusty.

V listině registrovaných odrůd najdeme středně pozdní odrůdy, jako jsou ‚Désirée‘, ‚Raja‘, ‚Marena‘, ‚Markies‘ a ‚Jelly‘, vhodné pro pěstování v zahrádkách. Hlízy jsou polotuhé polomúčnaté, s jemnou až hrubší strukturou, převážně varného typu B, vhodné jako příloha jídel.

Kdy vysazujeme?

Středně pozdní odrůdy vysazujeme v červnu až červenci do lehčí až středně těžké, hlinito-písčité, dobře prokypřené půdy s dostatkem humusu. Pokud jsme do půdy na podzim nezačleněné chlévský hnůj nebo vyzrálý kompost, uděláme tak před výsadbou. Na stejném stanovišti brambory pěstujeme až po čtyřech letech. Při opakovaném pěstování brambor více let po sobě hrozí totiž nebezpečí uchovávání zárodků plísňových a bakteriálních chorob v půdě. Brambory vyžadují slunné chráněné stanoviště.

Správná výsadba

Jak sadbu použijeme zdravé, pečlivě vybrané a ošetřené hlízy. Na deset čtverečních metrů je budeme potřebovat 2,5 až 3 kg. Do motykou vyhloubených brázd jejich vysazujeme do sponu 25 až 30 x 60 až 75 cm a do hloubky 8 až 10 cm. Potom brázdy z obou stran přihrneme tak, abychom na povrchu vytvořili nízký kopeček půdy. S okopáváním začneme až po vzejití natě, abychom nepoškodili zakořeňující se a vzcházející klíčky. Okopávání opakujeme v 7- až 10-denních intervalech. Když nať dosáhne výšky asi 10 cm, brambory poprvé nakopčíme a zopakujeme to při výšce 20 cm. Naposledy jejich vysoce přihrneme při výšce natě 35 cm; po založení produkci odnoží se už nahŕňanie nedoporučuje, protože se snižuje počet hlíz pod trsem.

Co obsahují hlízy brambor?

Hlízy obsahují škrob, rozpustné cukry, bílkoviny a vodu, vitamíny C, B 1 , B 2, B 6 , B 12 , K, E a PP, minerální látky hořčík, železo, zinek, měď, mangan, fosfor, nikl, vápník a draslík. Jsou bohaté na vlákninu a mají vysoký obsah esenciálních aminokyselin. Jsou také jeden z nejbohatších zdrojů antioxidantů.